Directeur Publiekszaken Milou Halbesma verlaat het Van Gogh Museum

Milou Halbesma (directeur Publiekszaken Van Gogh Museum) verlaat het Van Gogh Museum en wordt per 1 februari de nieuwe directeur bij de VandenEnde Foundation. Adriaan Dönszelmann (zakelijk directeur en plaatsvervangend algemeen directeur Van Gogh Museum): 'Milou heeft bij het Van Gogh Museum het besef van het belang van toegankelijkheid en bereik naar een hoger plan getild. Hierdoor is het aantal bezoekers en de publiekswaardering hoger dan ooit.'

Halbesma was sinds 2013 directeur Publiekszaken. Als lid van het managementteam was zij verantwoordelijk voor het merk Van Gogh Museum, de bezoekersstromen en de afdelingen Marketing, Evenementen, Pers, Digitale Communicatie, Publicaties, Bezoekersservice en Development.

Sinds 2013 zag het Van Gogh Museum een recordgroei van het aantal bezoekers: van 1,5 naar 2,2 miljoen. Dankzij de overstap naar uitsluitend online-ticketverkoop, gekoppeld aan een starttijd, konden bezoekersstromen beter verdeeld worden over de dag. Hierdoor was substantiële groei in aantal én waardering mogelijk op een relatief kleine museale oppervlakte. Sinds 2013 is het aantal Nederlandse bezoekers verdubbeld en is het museum door speciale programma's (samenwerkingen met o.a. Daily Paper, ADE, Skatepark Noord) populairder dan ooit.

Reputatie

Halbesma: 'Als Amsterdammer ben ik er het meest trots op dat het ons gelukt is om de beruchte rijen voor het museum nagenoeg te laten verdwijnen. Dat zie je terug in onze hoge bezoekerswaardering en in een meer diverse samenstelling van ons publiek en een verdubbeling van het Nederlandse bezoek. Ik heb er altijd naar gestreefd dat iedereen zich in het Van Gogh Museum welkom voelt, toegang heeft tot de prachtige collectie en de tentoonstellingen, en graag nog eens terugkomt.'
Deze waardering komt ook naar voren in een grootschalige studie over de reputatie van de achttien meest beroemde kunstmusea wereldwijd, uitgevoerd door Erasmus University in 2017. Onder Europese respondenten stond het Van Gogh Museum op de eerste plaats in de reputatie ranking, vóór het Louvre. Wereldwijd nam het Van Gogh Museum de tweede plaats in.

Social media

Halbesma was ook verantwoordelijk voor het digitale domein: in de periode 2013-2019 zag het Van Gogh Museum zijn followers en het engagement op social media explosief groeien en bereikte het museum een internationale toppositie. Had het museum in 2013 ruim 200.000 Facebookfans en zo'n 76.000 volgers op Twitter, in 2019 sloot het museum af met 5 miljoen Facebookfans en 1,6 miljoen volgers op Twitter. Bovendien had het museum in 2019 1,4 miljoen volgers op Instagram. Het Van Gogh Museum heeft de meest betrokken fanbase van de internationale museumwereld op zowel Facebook als Instagram.

Fondsenwerving

Onder leiding van Halbesma heeft fondsenwerving voor het Van Gogh Museum een grote impuls gekregen. Dit heeft geresulteerd in het opzetten van meerdere particuliere geefcirkels en het betrekken van diverse charitatieve instellingen bij het museum. Daarbij zijn er in de periode dat Halbesma directeur Publiekszaken was twee nieuwe hoofdsponsors bij het Van Gogh Museum aangetrokken: Van Lanschot en ASML. Dit beleid heeft gezorgd voor 20 miljoen euro aan inkomsten voor de bouw van een nieuwe entree van het museum in 2015 en verdrievoudigde de jaarlijkse wervingsinkomsten ten behoeve van onderzoek, tentoonstellingen, educatieprojecten, restauraties en aankopen.

Nevenfuncties

Vanaf mei 2019 is Halbesma voorzitter van de stichting Van Gogh Europe. Dit collectief verbindt plaatsen waar Vincent van Gogh heeft gewoond of gewerkt, en musea die werk van hem beheren of tentoonstellen in Europa. De afgelopen jaren was Halbesma verder bestuurslid bij verschillende stichtingen waaronder Water for Life en het Zaans Museum. Ook is zij al enkele jaren gastdocent aan de Universitat Internacional de Catalunya in Barcelona. Eerder bekleedde Halbesma leidinggevende functies bij de door de familie Geelen opgerichte Turing Foundation, KWF Kankerbestrijding en het Centraal Museum Utrecht.