Aantal Nederlandse bezoekers Van Gogh Museum blijft stijgen

Normal mkoning hockneyvangogh 0e3a5365c
Afbeelding: M. Koning

Het Van Gogh Museum blikt terug op een succesvol 2019 met hoge waarderingen van bezoekers voor de tentoonstellingen Hockney – Van Gogh: The Joy of Nature en Van Gogh en de Zonnebloemen, het behalen van 1 miljoen volgers op Instagram, bijzondere aankopen, een nieuwe hoofdsponsor en opnieuw ruim 2,1 miljoen bezoekers uit 108 verschillende landen.

Hoge waarderingen

De grote tentoonstelling Hockney – Van Gogh: The Joy of Nature trok dit jaar bijna 360.000 bezoekers, waarvan 137.000 Nederlanders. Dat maakt deze tentoonstelling de populairste ooit onder Nederlandse bezoekers van het Van Gogh Museum en het droeg eraan bij dat alle tickets ruim twee weken voor het einde van de tentoonstelling uitverkocht waren. De zomertentoonstelling Van Gogh en de Zonnebloemen kreeg daarnaast één van de hoogste bezoekersbeoordelingen ooit. Ruim acht van de tien bezoekers beoordeelden de tentoonstelling met uitstekend of zeer goed. Daarmee sluit het Van Gogh Museum 2019 af met de hoogste bezoekerswaarderingen ooit.

Meeste bezoekers uit Nederland

Het Van Gogh Museum ontvangt bijna 6000 bezoekers per dag en vooral Nederlanders weten het Van Gogh Museum steeds beter te vinden: de grootste groep bezoekers van het museum, ruim 16 procent, kwam dit jaar uit Nederland. Het Van Gogh Museum bereikt bovendien steeds meer groepen als (kwetsbare) ouderen, jongvolwassenen en mensen met een fysieke beperking dankzij programma's als Van Gogh Ontmoet, Vincent op Vrijdag en Van Gogh op gevoel. Het museum blijft populair onder jongeren: ruim 11% van de bezoekers is jonger dan 18 jaar.

Meest betrokken online fanbase

Ook buiten de muren van het museum blijft Van Gogh inspireren: in februari 2019 bereikte het Instagramaccount van het museum als eerste museum in Nederland de mijlpaal van 1 miljoen volgers. Op alle socialmediakanalen, waaronder Facebook, Instagram en Twitter, verdubbelde het aantal engagements ten opzichte van vorig jaar naar ruim 24 miljoen. Het Van Gogh Museum heeft dan ook de meest betrokken online fanbase van de gehele internationale museumwereld, die laat zien dat Van Gogh nog altijd leeft onder het publiek.

Terugblik 2019

Verder blikt het Van Gogh Museum in 2019 terug op hoogtepunten als The Arrival of Spring LIVE op het Museumplein met een liveoptreden van Remy van Kesteren, een levensgrote, op Van Gogh geïnspireerde muurschildering in Skatepark NOORD en verschillende nieuwe aanwinsten zoals een groot aantal prenten van Pissarro, schilderijen van Denis, Caillebotte en Münter en een belangrijke brief van Van Gogh. Daarnaast verwierf het Van Gogh Museum onlangs samen met het Drents Museum het schilderij Onkruid verbrandende boer (1883): het eerste schilderij van Van Gogh dat het Van Gogh Museum sinds 1977 heeft aangekocht. Een aantal van deze werken waren te zien in een presentatie ter gelegenheid van het afscheid van Axel Rüger, die na 13 jaar als algemeen directeur het museum verliet. Sindsdien heeft zakelijk directeur Adriaan Dönszelmann als waarnemend algemeen directeur het museum geleid. Per 1 februari 2020 zal Emilie Gordenker de rol van algemeen directeur op zich nemen.

Andere hoogtepunten vormden de nieuwe sponsor ASML, die zich voor een periode van vijf jaar als nieuwe hoofdpartner aan het Van Gogh Museum heeft verbonden, de grote belangstelling voor de Meet Vincent van Gogh Experience in Port Vell, de oude haven van Barcelona, die 161 000 bezoekers trok en mooie samenwerkingen met merken als Beddinghouse en Identity Games (Monopoly). Eerder deze maand kondigde het museum nog een samenwerking aan met het mode- en lifestylemerk Daily Paper: een op het leven en werk van Van Gogh geïnspireerde collectie is vanaf februari 2020 verkrijgbaar.

Nu te zien en vooruitblik 2020

In het Van Gogh Museum is momenteel nog de tentoonstelling Jean-François Millet. Zaaier van de moderne kunst te zien (t/m 12 januari). Het museum kijkt uit naar 2020, waarin onder andere de tentoonstellingen In the Picture en Van Goghs mooiste brieven gepresenteerd worden. De nieuwe directeur van het Van Gogh Museum, Emilie Gordenker (huidige directeur Mauritshuis), treedt op 1 februari 2020 in dienst. Haar eerste tentoonstelling In the Picture opent op 21 februari 2020 en laat aan de hand van zo'n 75 werken de rol en betekenis van het kunstenaarsportret zien.

De Mesdag Collectie

De Stichting Van Gogh Museum beheert sinds 1990 ook De Mesdag Collectie in Den Haag. In 2019 werd de bijzonder vormgegeven tentoonstelling Mesdag & Colenbrander positief ontvangen door het publiek en ook de tentoonstelling Jean-François Millet en de Haagse School (nog te zien t/m 5 januari) is mede dankzij de Millet-tentoonstelling in het Van Gogh Museum zeer populair. Vanaf 13 maart 2020 wijdt het museum een presentatie aan de Italiaanse schilder Antonio Mancini in de omvangrijke tentoonstelling Mancini. Eigenzinnig & Extravagant.

Dit artikel verscheen eerst op Mokum.nu
Blijf op de hoogte
Meld je aan voor de nieuwsbrief