De Nieuwe Kerk is het topstuk in tentoonstelling History & Royalty. 600 jaar geschiedenis van De Nieuwe Kerk

Normal image001  1
Afbeelding: Wim Ruigrok

Op zaterdag 5 december gaan de deuren van De Nieuwe Kerk Amsterdam open voor de tentoonstelling History & Royalty. 600 jaar geschiedenis van De Nieuwe Kerk. Als in een autobiografie voert De Nieuwe Kerk (gesticht in 1408) de bezoekers terug in haar geschiedenis, die onlosmakelijk verbonden is met die van Nederland en Amsterdam. Met als hoogtepunt Panorama Nieuwe Kerk, een nieuwe, vier meter hoge filminstallatie die de lange historie van deze nationale ontmoetingsplek in beeld brengt. De tentoonstelling gaat open op de dag van Sinterklaasavond, toepasselijk want Sint Nicolaas is de beschermheilige van Amsterdam. In de slotweek van History & Royalty is De Nieuwe Kerk weer het decor voor de Grote Amsterdam Quiz.

De tentoonstelling is een tijdreis van ruim 600 jaar. De vele monumentale onderdelen van De Nieuwe Kerk vertellen tientallen historische verhalen. Zoals het verhaal van het graf van de ‘Ridder van Jeruzalem’ in een van de middeleeuwse kapellen, het verhaal van de niet gebouwde toren, dat van de onbekende huisvrouw, de geschiedenissen van de engelen in De Nieuwe Kerk, of de verhalen van de admiraals van de Republiek. Of neem de koninklijke ceremonies, tot en met de inhuldiging van koning Willem-Alexander en Máxima. Er zijn verhalen over de Beeldenstorm, de grote brand en de wederopbouw in de zeventiende eeuw, en er is het literaire pantheon van De Nieuwe Kerk, met gedenkstenen voor grote schrijvers als Hella S. Haasse, P.C. Hooft, Johan Huizinga, Multatuli en Vondel.

Alle interieuronderdelen doen mee: de glas-in-loodramen, de middeleeuwse fresco’s, de grafmonumenten, het spectaculaire koperen koorhek, het imposante hoofdorgel. En twee normaal niet voor het publiek toegankelijke stijlkamers, die speciaal voor deze tentoonstelling worden opengesteld: de Kerkmeesterskamer en de Domineeskamer.

Grote Amsterdam Quiz

De Nieuwe Kerk organiseert in april 2021 in samenwerking met Ons Amsterdam en Het Parool de tweede editie van de Grote Amsterdam Quiz. De winnaar van deze kennisquiz over de geschiedenis van Amsterdam ontvangt de eretitel Amsterdamkenner van het Jaar. De presentatie is in handen van Johan Fretz, cabaretier, schrijver en columnist van Het Parool, en Koen Kleijn, hoofdredacteur van Ons Amsterdam. De exacte datum wordt later bekendgemaakt.

Live concerten

In De Nieuwe Kerk Amsterdam staat het grootste historische orgel van Nederland. In de zeventiende eeuw werd er dagelijks op gespeeld, tijdens History & Royalty zullen verschillende orgelbespelers, onder wie de vaste organisten Henk Verhoef en Bernard Winsemius, dat tweewekelijks doen, met werken van bekende componisten. Bovendien geven zij, om het nieuwe jaar in te luiden, op vrijdag 1 januari traditiegetrouw weer het fabelachtige Nieuwjaarsconcert.

Audiovisuele geschiedenislessen

Tijdens History & Royalty krijgen klassen uit het voortgezet onderwijs, mbo en hbo een unieke audiovisuele geschiedenisles in De Nieuwe Kerk Amsterdam. Studenten gaan zelfstandig in twee- of drietallen door 600 jaar geschiedenis van De Nieuwe Kerk. Hierbij gebruiken zij de audioguide en het rijke audiovisuele materiaal dat in de tentoonstelling te zien is.

 

Dit artikel verscheen eerst op Mokum.nu
Blijf op de hoogte
Meld je aan voor de nieuwsbrief