Honderd Rotterdammers in 6-delige online opera Home Sweet Home

Normal 3 2000x1500
Afbeelding: Operadagen Rotterdam

Home Sweet Home brengt de verhalen van een stad ten tijde van quarantaine tot leven, dwars door de vele culturen en kunstvormen die Rotterdam rijk is. Honderd Rotterdamse zangers, muzikanten, dansers, beat boxers, dichters en beeldend kunstenaars maken samen, onder leiding van componist Keimpe de Jong en artistiek coördinator Rajiv Bhagwanbali, een online opera over heimwee en verlangen, afstand en thuisgevoel. Home Sweet Home wordt in zes delen uitgezonden tussen donderdag 21 en zaterdag 30 mei a.s. via www.operadagenrotterdam.nl en via de kanalen van OPEN Rotterdam.

Kroniek van de quarantaine
Home Sweet Home zou als groot stadsfeest op het Afrikaanderplein in Rotterdam Zuid de vijftiende editie van Operadagen Rotterdam (21 t/m 30 mei) aftrappen. COVID-19 gooide roet in het eten. Operadagen Rotterdam zette dit stadsproject door, maar dan online, samen met de vele enthousiaste deelnemers. Artistiek coördinator Rajiv Bhagwanbali:

‘Het oorspronkelijke idee om een heleboel mensen uit verschillende communities en met verschillende achtergronden bij elkaar te brengen is hetzelfde gebleven, maar we werken nu online. Zangers, muzikanten en dansers krijgen opdrachten voor thuis en filmen deze zelf met hun telefoon of camera. Van alle beelden en crossovers maken we in samenwerking met OPEN Rotterdam een online opera, een zesdelige video-serie, als een kroniek van deze tijd.’

Home Sweet Home is een cross-culturele en cross-disciplinaire online opera, gefilmd in huiskamers en op balkons, in tuintjes en op de stoep. Een verhaal over ‘thuis’ als gevangenis, als warm nest, als centrum van de wereld. Over afstand en verlangen. En over de kracht van de grenzeloze verbeelding.

Aan Home Sweet Home werken diverse Rotterdamse organisaties en kunstinstellingen mee zoals Afro/Hiphop/Caribbean dansschool I Am Movement, de SKVR Brassband en Stichting House of Urban Arts. Daarnaast zijn een aantal vaste gezichten van Operadagen Rotterdam terug te zien in de online productie, waaronder de veelgeprezen sopraan Claron McFadden, actrice/zangeres Meral Polat en theatermaker Gabby Bakker.

Home Sweet Home wordt in zes delen uitgezonden tussen donderdag 21 en zaterdag 30 mei a.s. via www.operadagenrotterdam.nl en de kanalen van OPEN Rotterdam.

 

Dit artikel verscheen eerst op Rotterdam-Actueel.nl
Blijf op de hoogte
Meld je aan voor de nieuwsbrief