Amsterdam Museum maakt samen met de stad digitale tentoonstelling over coronatijdperk

Normal amsterdam museum
Afbeelding: Amsterdam Museum

Het Amsterdam Museum maakt een tentoonstelling over de impact van het coronavirus op de stad Amsterdam en het dagelijks leven van Amsterdammers. In Corona in de stad. Een digitale tentoonstelling over Amsterdam in het coronatijdperk, die vanaf medio mei digitaal te zien is, kunnen Amsterdammers zelf hun persoonlijke ervaringen en verhalen insturen, die vervolgens door het Amsterdam Museum worden verzameld en door een team van kunstenaars, makers en conservatoren worden geselecteerd en in context geplaatst. Het Amsterdam Museum werkt hierbij samen met partners als de OBA, de UvA, FOAM, het Stadsarchief, het Storytellingcentre, AT5 en vele anderen. Als eerste museum van Nederland wil het Amsterdam Museum met deze digitale tentoonstelling bewoners in isolatie met elkaar verbinden, biedt het museum de zeer gewenste bredere context en historische duiding aan de crisisperiode en vat het museum deze unieke tijdgeest voor de toekomst.

In Corona in de stad staan niet de verklaringen en feiten van ministers en experts over het virus centraal maar juist de alledaagse verhalen en ervaringen van mensen in de stad. Vanaf 30 april kunnen alle bewoners, bezoekers en liefhebbers van Amsterdam dan ook een geschreven verhaal, foto, GIF-je, video, audiofragment of een andere uiting over een aspect van de coronacrisis in de stad delen met het Amsterdam Museum. Dit kunnen anekdotes, herinneringen, dromen, toekomstwensen, beschouwingen en andere boodschappen gerelateerd aan corona en deze historische periode van crisis, zelfisolatie en veerkracht in de stad zijn. De inzendingen worden verzameld en door een divers team van conservatoren, kunstenaars en makers beoordeeld waarna een deel in de digitale tentoonstelling wordt gepresenteerd. Het Amsterdam Museum roept iedereen op om een bijdrage leveren. Van medewerkers in de zorg tot scholieren die thuisonderwijs krijgen. Van kunstenaars tot ondernemers. Van vrouwen uit Nieuw-West tot de burgemeester van Amsterdam, die al een inzending heeft gedaan. Middels deze digitale tentoonstelling creëert het Amsterdam Museum, samen met de partners, vrijwel real time een unieke collectie van immaterieel erfgoed, die dynamisch en participatief tot stand komt en bovendien kan blijven groeien.

Doel

Margriet Schavemaker, artistiek-directeur van het Amsterdam Museum, licht het doel achter de digitale tentoonstelling nader toe: ‘’Wij zijn als museum gespecialiseerd in het verzamelen en presenteren van cultureel erfgoed in relatie tot de geschiedenis, het heden en de toekomst van Amsterdam en de Amsterdammers. Amsterdam is in het coronatijdperk beland, een bijzonder heftige periode in onze geschiedenis. Het is voelbaar in alle haarvaten van de stad, het raakt iedereen. Daarom willen wij dit tijdperk nu documenteren om in de toekomst het verhaal van deze periode te kunnen vertellen. Daarnaast hopen wij door het samenbrengen van persoonlijke verhalen van kwetsbaarheid, troost, eenzaamheid en solidariteit, Amsterdam en de Amsterdammers met elkaar te verbinden.’’

De online tentoonstelling Corona in de stad is te zien vanaf medio mei. Inzendingen kunnen worden ingeleverd vanaf 30 april. Corona in de stad is onderdeel van het project Collecting the City, waarin het Amsterdam Museum samen met de OBA, UvA, Stadsarchief, Storytellingcentre, Tropenmuseum en Gemeente Amsterdam bij bewoners van de stad verhalen verzamelt als cadeau voor het 750-jarige bestaan van Amsterdam. De tentoonstelling wordt mede mogelijk gemaakt door de Amsterdam City Circle en de Gemeente Amsterdam.

Dit artikel verscheen eerst op Mokum.nu
Blijf op de hoogte
Meld je aan voor de nieuwsbrief