‘Bewogen Zaterdag’ in het Mauritshuis 22 juni

Normal 54592f63 0c7c 4767 8bad 2e90d5397462
Afbeelding: Fred Ernst

Den Haag - Op 22 juni organiseert het Mauritshuis voor de tweede keer het evenement Bewogen Zaterdag. Op deze dag vinden er tal van activiteiten plaats in het museum, alle in het kader van de tentoonstelling Bewogen Beeld – Op zoek naar Johan Maurits.Dans, theater, muziek, talkshows, workshops, lezingen en rondleidingen zorgen voor een rijk gevuld programma.

Verborgen verhalen

Tijdens de Bewogen Zaterdag valt er van alles te beleven in het Mauritshuis. Volg een rondleiding door de tentoonstelling om de zichtbare en verborgen verhalen achter Johan Maurits te ontdekken. Na dieper in de tentoonstelling te zijn gedoken tijdens de rondleiding, kan de bezoeker zelf aan de slag. Samen met museumdocent en kunstenaar Shahaila Winklaar maakt hij/zij een eigen ‘bewogen beeld’, aan de hand van topstukken uit de tentoonstelling.

Daarnaast zijn er optredens van singer-songwriter Josephine Zwaan en De Speld LIVE. Zwaan heeft speciaal voor de tentoonstelling het nummer Koning geschreven. De Speld LIVE bespreekt op een bijzondere manier de postkoloniale wereld die in de tentoonstelling ook aan bod komt.

Leer meer over de geschiedenis van Johan Maurits vanuit de verschillende perspectieven van conservator Lea van der Vinde. Hoor meer over de bevindingen van Historicus Mark Ponte die onderzoek deed naar Afrikanen in zeventiende-eeuws Amsterdam. Of woon de Talkshow DeeDee Talks bij, waarin Deborah Cameron een gesprek voert over inclusiviteit. Danseres Junadry staat bekend om haar expressieve en krachtige bewegingstaal. Speciaal voor het Mauritshuis maakte zij de choreografie Sugar Coated, een ode aan haar voorouders en een inspiratie tot verbinding.

Bewogen Beeld – Op zoek naar Johan Maurits

Tot 7 juli organiseert het Mauritshuis een tentoonstelling over beeldvorming rondom Johan Maurits van Nassau-Siegen (1604-1679, de naamgever van het museum. Johan Maurits was jarenlang (1636-1644) gouverneur van Nederlands-Brazilië. Tegenwoordig is Johan Maurits vooral bekend als een ‘verlicht’ bestuurder die, samen met kunstenaars, architecten en wetenschappers, dit deel van Brazilië in kaart bracht. Dit beeld kan echter als eenzijdig worden beschouwd. Johan Maurits kan verbonden worden aan de trans-Atlantische slavenhandel van de West-Indische Compagnie. Zijn rol en bijdrage hierin bleven vooralsnog onderbelicht.

Bewogen Beeld- Op zoek naar Johan Maurits brengt hier verandering in en toont de verschillende perspectieven op Johan Maurits. De tentoonstelling maakt onderdeel uit van een meerjarig onderzoeksproject dat meer inzicht geeft in de naamgever van het Mauritshuis.

 

Blijf op de hoogte
Meld je aan voor de nieuwsbrief