Eerste aankopen van Stedelijk Museum directeur Rein Wolfs bekend

Normal spotler 190403 ba anna uddenberg bild kraftwerk 016
Afbeelding: Kunst- und Ausstellungshalle der Bundesrepublik Deutschland

Het Stedelijk Museum Amsterdam presenteert de eerste aankopen van Rein Wolfs. De kersverse directeur, die vanaf maandag 2 december is gestart, geeft met deze aanwinsten een voorproefje op zijn visie. De werken van deze zes kunstenaars verrijken de collectie van het Stedelijk Museum met nieuwe verhalen en perspectieven.

Anna Uddenberg

De Zweedse kunstenaar Anna Uddenberg focust in haar werk op de representatie van vrouwelijkheid, die in onze maatschappij door sociale codes wordt bepaald. Haar werk werd tentoongesteld onder andere op de Berlijn Biënnale en Manifesta 11.

Rein Wolfs: “Anna Uddenbergs installatie is verleidelijk en niet zonder provocatie. Associaties met #metoo en seksuele uitbuiting dringen zich op. De vrouw wordt gebruiksvoorwerp, de kijker een voyeur. Een voyeur in het museum, daarmee is iets mis."

De nieuwe aankoop Precarious Patricia is toegevoegd aan de tentoonstelling Hybride sculptuur in ruimte 0.27.

Remy Jungerman

De Nederlandse-Surinaamse kunstenaar Remy Jungerman legt in zijn werk verbanden tussen de geometrische dessins van de Marron in Suriname en de westerse traditie van het modernisme. Hij verbindt daarmee verschillende geschiedenissen en verschuift het perspectief van de toeschouwer.

Rein Wolfs: "Het Stedelijk verwierf eind jaren negentig voor het laatst een werk van deze kunstenaar, die dit jaar een indrukwekkende presentatie had op de Biënnale van Venetië. Goed nieuws dat we met deze aankoop nu ook recent werk van Remy Jungerman aan de collectie toevoegen."

Walid Raad

Walid Raad is een Libanees-Amerikaanse kunstenaar die multidisciplinair werkt met video, fotografie en essays. In zijn werk toont hij zijn scherpe, kritische, geëngageerde en vaak geestige visie op de complexiteit van de Libanese burgeroorlogen (1975-1991) en op de recente ontwikkelingen in de kunstwereld van het Midden-Oosten.

Rein Wolfs: "Afgelopen zomer opende in het Stedelijk Museum de eerste solotentoonstelling van Walid Raad. Uit deze alom geprezen tentoonstelling kocht het Stedelijk dit onheilspellende en tegelijk actuele werk van de Libanese storyteller."

Patricia Kaersenhout

Patricia Kaersenhout is een Nederlandse beeldend kunstenaar. Vanuit haar Surinaamse achtergrond onderzoekt ze de Afrikaanse diaspora en het kolonialisme in relatie tot de West-Europese cultuur. Politieke thema’s als het feminisme, gender, seksualiteit, racisme en de geschiedenis van de slavernij verbinden de verschillende werken binnen haar oeuvre.

Rein Wolfs: "Het verzamelen van vrouwelijke makers is al lange tijd een uitgesproken aandachtsgebied binnen het collectiebeleid van het Stedelijk. Een nieuw geformuleerde ambitie is meer onderzoek doen naar het Caribisch gebied. Kaersenhout zet aan tot kritisch denken en zelfreflectie ten opzichte van deze (kunst)geschiedenis. Haar werk is daarmee een belangrijke aanwinst voor onze collectie."

Dit artikel verscheen eerst op Mokum.nu
Blijf op de hoogte
Meld je aan voor de nieuwsbrief