Genomineerden voor de Amsterdamprijs voor de Kunst 2019 bekend

Normal amsterdam architecture bicycles 1414467
Afbeelding: Pexels

Amsterdam - De genomineerden zijn op dinsdag 18 juni door het Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK) bekend gemaakt. Dit zijn beeldend kunstenaar Raquel van Haver, conceptuele club/Sociëteit Sexyland, filmmaker Sam de Jong (categorie Stimuleringsprijs), internationaal podiumkunstenfestival Flamenco Biënnale, documentairemaker Aboozar Amini, cabaretier Micha Wertheim (categorie Beste Prestatie), theatermaker/mimespeler Karina Holla, modeontwerper Fong Leng en choreograaf/directeur Het Nationale Ballet Ted Brandsen (categorie Bewezen Kwaliteit).

Een buitengewone bijdrage aan cultureel Amsterdam

Als voorzitter van de Amsterdamprijsjury maakte NOS-presentator Simone Weimans de genomineerden bekend. Weimans: “Met de keuze voor deze negen genomineerden willen we recht doen aan de enorme diversiteit aan genres en excellente makers in onze hoofdstad. Met tomeloze energie, veel vakmanschap en soms relatief weinig middelen maken ze hun werk en leveren een buitengewone bijdrage aan cultureel Amsterdam.”

Enorme culturele kracht

Vanuit de ambtswoning van de burgemeester, heette locoburgemeester Touria Meliani, de genomineerden welkom. Vervolgens richtte AFK-directeur Annabelle Birnie het woord tot de negen genomineerden. Birnie benadrukte dat in alle negen genomineerden een enorme culturele kracht schuilt, doordat zij elk hun eigen weg te kiezen. Een eigen manier van werken, die ook buiten de stad waardering oogst. “Ze zetten zich in voor de kunst en cultuur in de stad, met de stad of over de stad. Het DNA van Amsterdam is onlosmakelijk verbonden met hun werk, dat wordt gezien door Amsterdammers en bezoekers tot ver buiten de grenzen van de stad.”

Amsterdamprijs voor de Kunst

Jaarlijks kent het AFK de Amsterdamprijs voor de Kunst toe aan drie kunstenaars of instellingen die een bijzondere en stimulerende bijdrage leveren aan kunst in de hoofdstad. De winnaars ontvangen een geldbedrag van € 35.000,- en een bijzondere schaal van de stad Amsterdam, naar een ontwerp van vormgever Frederik Roijé.

De winnaars van de Amsterdamprijs voor de Kunst 2019 worden op 15 oktober bekend gemaakt. Meer informatie: www.amsterdamprijsvoordekunst.nl

Dit artikel verscheen eerst op Mokum.nu
Blijf op de hoogte
Meld je aan voor de nieuwsbrief