Kunstwerk van Amsterdamse kunstenaar Steven Aalders vanaf nu te zien in het Van Gogh Museum

Normal steven aalders
Afbeelding: Jan-Kees Steenman/ SeeItYourself

Vanaf morgen hangt in het Van Gogh Museum een werk van de kunstenaar Steven Aalders (1959). Aalders, bekend om zijn abstracte en geometrische olieverfschilderijen, heeft zich voor het werk Vergezicht (2019) laten inspireren door De oogst, een schilderij dat Vincent van Gogh in juni 1888 in Arles, Frankrijk maakte.
De Nederlandse kunstenaar zoekt door middel van geabstraheerde kleurvlakken de kleuressentie van De oogst. Deze kleurvlakken presenteert Aalders op een steenrode muur, die hij zelf geschilderd heeft in het museum. Deze rode muur is een verwijzing naar een uitspraak van Van Gogh over de werking van zijn De oogst: ‘Dit laatste schilderij verdraagt goed de rode omgeving van de plavuizen, waarmee het atelier is betegeld. Als ik het bij thuiskomst op de grond leg, op de baksteen rode […] achtergrond, wordt de kleur van het schilderij niet flets of witachtig.’ (Vincent van Gogh in een brief aan zijn broer Theo, 12 of 13 juni 1988).
Vergezicht is nog niet eerder geëxposeerd en dus voor het eerst voor het publiek te zien, vanaf morgen tot en met 1 juni. Het werk hangt op de derde verdieping van de permanente collectie opstelling.

Over Steven Aalders

De Nederlandse kunstenaar Steven Aalders (1959) maakt abstracte schilderijen waarin hij onder andere werk van grote kunstenaars uit het verleden onderzoekt. Hij richt zich daarbij vooral op hun ideeën over kleur. Deze ideeën vertaalt hij in geometrische composities, waarin hij verschillende lagen verf heel precies op het doek aanbrengt. In Van Goghs werk herkent Aalders een vergelijkbare, onderzoekende benadering van kleur.
Steven Aalders studeerde aan de Rietveld Academie in Amsterdam, het Corydon College of Art in Londen en bij de Ateliers in Haarlem. In 1986 won hij de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst. Sindsdien wordt zijn werk regelmatig geëxposeerd en had hij solotentoonstellingen in het Stedelijk Museum voor Aktuele Kunst (S.M.A.K.) in Gent en in het Kunstmuseum Den Haag. Aalders’ werk maakt deel uit van diverse museale en privécollecties, zoals het Stedelijk Museum Amsterdam en ABN AMRO-kunstcollectie.
Steven Aalders geeft morgen zelf een korte toelichting bij zijn werk, om 14:00u. De artist talk is gratis toegankelijk voor bezoekers van het museum.

Serie presentaties modern en hedendaagse kunstenaars

De presentatie van het werk van Steven Aalders past in een serie opstellingen van moderne en hedendaagse kunst in de laatste zaal van de permanente collectie. Met deze presentaties toont het Van Gogh Museum hoe vele generaties kunstenaars zich door Van Goghs werk laten inspireren. Sinds 2014 zijn er presentaties in deze reeks te zien geweest met werken van Francis Bacon, Willem de Kooning, Peter Doig, John Chamberlain en recentelijk Pieter Laurens Mol en Jason Brooks. Deze moderne en hedendaagse kunstenaars tonen niet alleen de inspiratie die Van Gogh hen biedt, maar beïnvloeden op hun beurt ook de manier waarop er nu en in de toekomst naar Van Gogh gekeken wordt.

Dit artikel verscheen eerst op Mokum.nu
Blijf op de hoogte
Meld je aan voor de nieuwsbrief