Een aap als huisdier of dierentanden met een geneeskrachtige werking. Waarom handelen mensen in beschermde diersoorten? En wat wordt er aan gedaan?
Veel diersoorten worden met uitsterven bedreigd omdat mensen op ze jagen voor de handel. Hierdoor verdwijnen diersoorten in een rap tempo en voorlopig lijkt het einde niet in zicht. Het verlies van biodiversiteit als gevolg van het uitsterven van plant- en diersoorten is levensbedreigend, ook voor de mens, zo bleek onlangs uit een onderzoek van Ipbes, een organisatie die gelieerd is aan de Verenigde Naties.
Dagelijks worden er meer dan drie neushoorns gestroopt en talloze dieren gesmokkeld en verhandeld. Het is voor de toekomst van onze wereld van levensbelang dat biodiversiteit wordt beschermd. Criminoloog Daan van Uhm doet onderzoek naar illegale dierenhandel en brengt smokkelprocessen in kaart. Wie zijn er betrokken bij de handel, waarom smokkelen deze mensen de dieren en hoe kunnen we dit oplossen?
Van Uhm sprak voor zijn onderzoek met smokkelaars, illegale handelaren en handhavers en weet daardoor alles over de handel in bijvoorbeeld berberapen, neushoornhoorns en kaviaar. Van Uhm wil de handel beter begrijpen om het te kunnen voorkomen en aanpakken. Dat is niet eenvoudig. Veel handelaren, maar ook kopers en handhavers weten vaak niet hoe schadelijk de handel is.
Op zondag 16 juni vertelt Van Uhm tijdens een interactieve familielezing over zijn onderzoek. Hij gaat in op smokkelroutes en -methodes en vertelt over populaire smokkelwaar.
Na afloop van de lezing kunnen bezoekers zelf aan de slag en leren ze hoe je illegale dieren en producten kunt herkennen. Welke smokkelroutes worden gebruikt en welk dier is gebruikt voor een bepaald product? Met hulp van onderzoekers van de Universiteit Utrecht komen de bezoekers erachter. Ook kunnen zij zelf in beslag genomen smokkelwaar bekijken.