Lo-fi college rock van Lewsberg + Vox Von Braun naar VERA

Normal lewsberg
Afbeelding: VERA

De tegendraads en eigenzinnige muziek van het Rotterdamse Lewsberg is geïnspireerd door de tegencultuur van de jaren ’60 en ’70. De band is vernoemd naar de bijna vergeten Rotterdamse schrijver Robert Loesberg, een belangrijk voorbeeld voor de band.
De nummers van Lewsberg klinken heerlijk nonchalant en oprecht, mede dankzij het Rotterdamse accent dat door wemelt in de Engelse lyrics en de dosis zwarte humor die hierin verstopt zit. Echo’s van bands als The Velvet Underground, Modern Lovers en Television zijn duidelijk hoorbaar. Het viertal heeft met deze invloeden een persoonlijke sound weten smeden, waarin praatzang en meanderende gitaarloopjes verwerkt worden in pakkende nummers.
Op vrijdag 27 maart verschijnt het tweede album van de Rotterdamse band, getiteld ‘In This House’. Dit is de opvolger van het in 2018 verschenen titelloze debuut. Het nieuwe album is harder qua geluid, maar menselijker van toon.

De muziek van Vox Von Braun is heerlijk gruizig en broeierig, met flink wat feedback noise. In 2004 werd de band opgericht en inmiddels heeft het al heel wat mutaties doorstaan. De onderkoelde popliedjes zijn gebleven en doen denken aan bands als The Raveonettes en The Jesus and Mary Chain. Zoals verwacht heerlijk dreigende maar tegelijk mooie gitaarnummers vol karakter. Peter Hayes van Black Rebel Motorcycle Club was verantwoordelijk voor een groot deel van de mix van het album ‘Rich & On Wheels’ uit 2012, verschenen op Subroutine Records.

Dit artikel verscheen eerst op Stadjer.nu
Blijf op de hoogte
Meld je aan voor de nieuwsbrief