Martine Gosselink nieuwe directeur Mauritshuis

Normal 2673
Afbeelding: Mauritshuis

De Raad van Toezicht van het Mauritshuis maakt vandaag bekend dat Martine Gosselink is benoemd tot algemeen directeur. Met ingang van 1 april zal Gosselink voormalig algemeen directeur Emilie Gordenker opvolgen die vanaf 1 februari het Mauritshuis verruilde voor het Van Gogh Museum in Amsterdam.

Als hoofd Geschiedenis van het Rijksmuseum gaf Gosselink leiding aan de historische programmering van het Rijksmuseum (onder meer de vaste opstelling, aankoopbeleid, herkomstonderzoek koloniale collecties, publicaties en evenementen, waaronder de jaarlijkse Nacht van de Geschiedenis).

Zij was verantwoordelijk voor de tentoonstellingen Goede Hoop (2017, over de relatie tussen Zuid-Afrika en Nederland), 80 Jaar Oorlog (2018) en de jaarlijkse fototentoonstelling Document Nederland. Onder haar leiding startten de aankomende tentoonstellingen Slavernij (september 2020) en REVOLUSI! (2021, over de onafhankelijkheidsoorlog in Indonesië). Andere projecten zijn onder meer de samenwerkingen met het Nederlands Openluchtmuseum (Canon van Nederland) en met de Hermitage en het Amsterdam Museum (Groepsportretten van de 17de eeuw).

Vóór haar werk bij het Rijksmuseum was Gosselink werkzaam als mede-eigenaar van cultureel collectief De Nieuwe Collectie. Sinds 1995 realiseerde zij tentoonstellingen, publicaties en culturele projecten voor musea in Nederland, New York, Iran, Sri Lanka etc. In 1995 studeerde zij af bij professor Ernst van de Wetering aan de Universiteit van Amsterdam (17de-eeuwse kunstgeschiedenis). Ten slotte bekleedt de nieuwe directeur van het Mauritshuis vele bestuursfuncties op cultureel gebied en is zij de komende zes weken te zien in de zesdelige TV-serie Historisch Bewijs (vanaf 5 februari 2020 op NPO2).

Martine Gosselink: ‘Wat Vermeers ‘Meisje met de parel' voor het Mauritshuis is, is het Mauritshuis voor Den Haag, voor Nederland en voor de rest van de wereld: een net zó wonderschone parel. Straks zie ik haar elke dag, en met mij een rijk geschakeerd publiek dat zal komen voor de sublieme kunst èn voor de historie van het museum. Ik verheug mij enorm om het Mauritshuis, met zijn buitengewoon krachtige collectie, samen met mijn nieuwe collega’s van alle kanten te laten stralen’.

Lokke Moerel, voorzitter van de Raad van Toezicht van het Mauritshuis: ‘De Raad is bijzonder blij aan te kondigen dat Martine Gosselink is benoemd als de nieuwe algemeen directeur van het Mauritshuis. Naast haar schat aan ervaring in de museale sector, zien we grote toegevoegde waarde in haar historische expertise en haar vermogen om kunstwerken in hun historische context te presenteren waardoor het verhaal van de collectie van het Mauritshuis nog beter over het voetlicht kan worden gebracht. Het museum heeft als doelstelling het heden met het verleden te verbinden en daarmee een bijdrage te leveren aan actuele thema’s en het maatschappelijk debat. We denken dat Martine samen met de staf van het Mauritshuis hier op inspirerende wijze invulling aan zal geven’.

Mauritshuis

Het bezoekersaantal van het Mauritshuis is sinds de heropening in 2014 verdubbeld en het museum heeft een stevige positie verworven in het Nederlandse en internationale culturele veld. Het museum is uniek en geliefd om de combinatie van de wereldberoemde collectie van Vlaamse en Hollandse meesters uit de 17e eeuw en de huisvesting in huiselijke, historische panden. Onze missie is om onze collectie en alle kennis en activiteiten eromheen te delen met een zo breed mogelijk publiek en met name degenen te verleiden die nog niet eerder digitaal of fysiek de weg naar het Mauritshuis hebben gevonden.

Jubileum

In 2022 bestaat het Mauritshuis precies 200 jaar als museum en dit zal groots worden gevierd met spraakmakende tentoonstellingen en een reeks feestelijke evenementen. Het jubileumjaar begint met de tentoonstelling Bloemen, de mooiste bloemstillevens uit de 17de eeuw, dat samenvalt met de wereldberoemde Floriade-Expo die eens in de 10 jaar plaats vindt. Het jaar zal worden afgesloten met een spectaculaire blockbuster.

George Stubbs

Dit voorjaar tonen we in het Mauritshuis de allereerste Nederlandse tentoonstelling over de legendarische Britse paardenschilder George Stubbs. Absoluut hoogtepunt van de tentoonstelling is het levensgrote portret van het paard Whistlejacket, topstuk uit de National Gallery, Londen, dat voor het eerst naar het Europese vasteland komt. Ook is in de tentoonstelling het skelet te zien van Eclipse, het meest legendarische renpaard aller tijden, en het portret dat Stubbs maakte van deze hengst. George Stubbs - De man, het paard, de obsessie 20 februari – 1 juni 2020.

Dit artikel verscheen eerst op Mokum.nu
Blijf op de hoogte
Meld je aan voor de nieuwsbrief