Melancholische post-punk band Protomartyr komt terug naar VERA

Normal 56afc342 8a0d 443f 8bbd af7607178969
Afbeelding: Protomartyr

Protomartyr staat, samen met Henry Rollins, Blonde Redhead en Jon Spencer, in een bijzonder rijtje van bands die twee keer (achter elkaar) de illustere VERA Poll wisten te winnen. Aangezien de Poll sinds 1981 bestaat en we jaarlijks de gaafste bands over de vloer hebben, is het twee keer winnen van de Poll zeker geen kattenpis. Dat is alleen voor de grote bands weggelegd.

Protomartyr is zo'n grote band. Want sinds hun doorbraak met 'Under Color of Official Right' (2014) zit er alleen maar een stijgende lijn in de discografie. 'The Agent Intellect' (2015) is weergaloos en wist (internationaal) de handen van de meest kritische pers op elkaar te krijgen. De plaat 'Relatives in Descent' verscheen in 2017 en bracht het beste van de band naar voren; de immer vlijmscherpe gitaar en de bezwerende ritmesectie met daaroverheen een onheilspellend declamerende Joe Casey, zoals altijd, maar dan nog een niveautje hoger. Dat vonden er meer, want 'Relatives in Descent' tikte de betere jaarlijstjes van alle bepalende smaakmakers aan.

Live is altijd Protomartyr een fascinerend verschijnsel: de bedeesde gitarist Greg Ahee, de ijsberende bassist Scott Davidson en de stoïcijnse drummer Alex Leonard vormen reeds samen een bijzonder stel en dan komt voorman Casey als grootste Fremdkörper daar overheen, met z'n pak, z'n zonnebril, een fles wijn in de hand en z’n intelligente teksten.

En dan komt er dit jaar gelukkig weer een nieuw album uit, maar wel pas na dit vrij exclusieve optreden in VERA. Want met EKKO samen hebben we de eer twee kleine shows te mogen organiseren, waarbij er veel nieuw werk langs zal komen. Later dit jaar komt het nieuwe album gevolgd door de grote zalen.

Dit artikel verscheen eerst op Stadjer.nu
Blijf op de hoogte
Meld je aan voor de nieuwsbrief