Museum Het Rembrandthuis brengt mini-documentaire uit over tentoonstelling HIER. Zwart in Rembrandts tijd

Normal zwart in rembrandts tijd
Afbeelding: Het Rembrandthuis

Gedurende slechts één week konden bezoekers een kijkje nemen in de tentoonstelling HIER. Zwart in Rembrandts tijd. Op vrijdag 6 maart 2020 opende de tentoonstelling in Museum Het Rembrandthuis, gepaard met een storm van positieve aandacht in binnen- en buitenlandse media. Op vrijdag 13 maart moest het museum echter de deuren sluiten in navolging van het overheidsbeleid omtrent covid-19. Achter de schermen zijn we hard aan het werk om een verlenging van de tentoonstelling mogelijk te maken, zodra het museum weer geopend kan worden. Ondertussen hebben we een andere manier gevonden om bezoekers toch de kans te geven HIER. Zwart in Rembrandts tijd te zien– vanuit huis!

Samen met filmmaker Milan Amzic hebben we een mini-documentaire gemaakt, waarin we de kijker een rondleiding door de tentoonstelling geven. Het bijzondere en belangrijke verhaal over herkenning en erkenning kan zo alsnog worden verteld. Deze mini-documentaire is onderdeel van Rembrandt Thuis: het online aanbod video’s en activiteiten die we de komende weken regelmatig zullen aanvullen. Bekijk hieronder de mini-documentaire en lees verder voor meer informatie over de tentoonstelling en Rembrandt Thuis.

Over de tentoonstelling

HIER. Zwart in Rembrandts tijd laat zien dat er veel zwarte mensen zijn afgebeeld in de 17de-eeuwse Hollandse kunst, vooral tussen 1620 en 1660. En niet alleen als bediende van de witte elite, zoals je misschien zou verwachten. Zwarte mensen zijn in allerlei verschillende rollen te zien, en vaak naar het leven weergegeven. Niet als karikaturen of als stereotypen, maar heel levensecht en herkenbaar. Dat levert een scala aan portretten op van zeventiende-eeuwse zwarte mensen. Die hebben we hier, in Museum Het Rembrandthuis, bij elkaar gebracht, vanuit heel Europa.

Dit artikel verscheen eerst op Mokum.nu
Blijf op de hoogte
Meld je aan voor de nieuwsbrief