‘Nieuwe Hagenaars’ in een voorstelling over het leven – en eindeloze wachten- in een azc

Normal wat te doen
Afbeelding: WAT WE DOEN

De repetities met de 25 Haagse statushouders die gaan meespelen in de voorstelling Hoe ik talent voor het leven kreeg zijn begonnen. Onder begeleiding van regisseur Floris van Delft en dansgezelschap ICK Amsterdam werkt de Haagse groep van 25 statushouders aan een grootse choreografie die het wachten in azc’s zal uitbeelden.

Het afgelopen half jaar heeft theaterorganisatie WAT WE DOEN door heel het land mensen met een vluchtverleden geworven die mee willen doen aan dit project. In totaal zullen 175 statushouders verpreid door het land meespelen. Er is bewust gekozen om in de grote speelsteden lokale statushouders te zoeken, zodat het ook bijdraagt aan de lokale ontmoeting tussen ‘oude’ en ‘nieuwe’ Nederlanders. In Den Haag spelen dus uitsluitend nieuwe Hagenaars mee.

Hoe ik talent voor het leven kreeg is een grootse voorstelling over wachten, onmacht en het lot. Het vertelt het verhaal van Semmier Kariem, een jonge man die asiel aanvraagt, droomt van een nieuw leven en soms hopeloos verstrikt raakt in het systeem. Het azc wordt voor hem een bijna magisch dorp waar hij Nederland vanaf de zijlijn bestudeert. Het verhaal van Al Galidi vertegenwoordigt wat de spelers ook op hun eigen manier aan den lijve hebben ondervonden.

Verdiepingsprogramma De Expeditie

WAT WE DOEN wil met dit project een impact creëren die verder rijkt dan de theaterzaal alleen. Rondom de voorstelling wordt verdiepingsprogramma ‘De Expeditie’ georganiseerd, waarmee het thema van de voorstelling verder wordt verkennen door middels van kunst, debat, film, workshops en meer. Samen met partner NewBees wordt daarnaast ook een traject opgezet waar nieuwkomers met een vluchtverleden op weg worden geholpen naar werk door middel van traineeships, workshops en matchmaking met bedrijven.

WAT WE DOEN: onderzoek, theater & dialoog

Theatergezelschap WAT WE DOEN maakt maatschappelijke thema’s en dilemma’s beleefbaar en inleefbaar voor een breed publiek. We hebben het over samenleven, rechtspraak, privacy, vluchtelingen. Dit jaar tourt WAT WE DOEN met de veelgeprezen voorstelling 'JA' door het land. Onderdeel van onze projecten is altijd een theatervoorstelling, maar daarnaast wordt er naar andere vormen gezocht om de onderwerpen te delen met verschillende publieksgroepen. Meer informatie over WAT WE DOEN is te vinden op www.watwedoen.nl

Dit artikel verscheen eerst op Den-Haag.nu
Blijf op de hoogte
Meld je aan voor de nieuwsbrief