Stapel nieuwe ervaringen tijdens Oerol 2019

Normal concert crowd dancing 1540338
Afbeelding: Pexels

Terschelling-Midsland - Op vrijdag 14 juni aanstaande gaat Oerol 2019 van start met een divers programma, met dit jaar bijzonder veel aandacht voor nieuw werk. Bezoekers kunnen van tevoren een eigen route uitstippelen op het festival, of zich ter plekke laten verrassen. Als het Oerol gevraagd wordt, brengen Oerol-gangers vooral een bezoek aan de onderstaande voorstellingen.

WALPURGIS / BOT / Kloppend Hert - Wij, de verdronkenen

Hoe hou je je staande in de storm die het leven soms is? Wat betekent het om een ‘goeie kapitein’ te zijn? Wij, de verdronkenen is rauw, poëtisch en bezield muziektheater over de moed en de veerkracht van de mens in opstand. Wij, de verdronkenen is de verpletterende roman van de Deense auteur Carsten Jensen, over de glorietijd en teloorgang van zijn geboortestad Marstal, ooit een belangrijke zeehaven en vermaard om haar schepen en haar zeevaarders. Met deze roman als kompas en inspiratiebron, worden tijd en ruimte doorkruist. De zeven wereldzeeën worden bevaren en er wordt geschipperd tussen mythe en werkelijkheid, tussen de liefde voor de zee en die voor de mens, tussen losgeslagen zeilschepen en zinkende oorlogsbodems.

Stichting Nieuwe Helden / ARSENAAL / Het Zuidelijk Toneel – In Search of Democracy 3.0

Stichting Nieuwe Helden, ARSENAAL en Het Zuidelijk Toneel reizen voor In Search of Democracy 3.0 drie jaar lang door Europa. Hier doen ze onderzoek naar hedendaagse democratieën met al hun uitdagingen en mogelijkheden voor de toekomst.

Op Terschelling strijkt het gezelschap neer in de kerk van Midsland. Zoals de kerk midden in de gemeenschap van Terschelling staat, zo staat de performance ook midden in de samenleving. En op Oerol doen ze dat letterlijk. De kerk staat precies in het midden van het eiland en in het midden van het dorp. Daar creëren ze ruimte voor ontmoeting en dialoog. Jasper van den Berg (onderzoeker en creatief producent): ‘We gaan het niet over religie hebben, maar in zekere zin wel over zingeving. Want welke zin of onzin heeft democratie voor ons eigenlijk? Of, welke zin willen wij er aan geven?’

Ulrike Quade Company / Strijbos & Van Rijswijk - Technostalgia

Welkom in de toekomst. Technostalgia neemt bezoekers mee op een archeologische ontdekkingstocht door het verlaten landschap van Mars, het Pompeï van de toekomst. Een achtergelaten dienstbode blikt met ons terug op de vruchteloze pogingen van de mens om hier een nieuwe wereld vorm te geven.

Nieuw Utrechts Toneel / De Nwe Tijd - De Futuristen

In 2017 kwamen De Idealisten naar Oerol. In een grote gele dome zochten we naar idealen. De Dome keert terug! Hij is nóg groter, en klaar om op te stijgen. Geïnspireerd door de technologische ontwikkelingen schetsen De Futuristen de wereld in 2129. In negen verschillende voorstellingen vinden we oplossingen voor de problemen van nu, en zien we wat onze volgende uitdagingen worden.

De Futuristen is een zinderende, muzikale, theatrale denkexercitie die zich elke avond opnieuw ter plekke ontvouwt. Met de hulp van wetenschappers, filosofen, muzikanten en theatermakers ontdekken we hoe wij zullen eten, liefhebben, reizen, sterven, verzorgen, bidden, werken, leren en vechten in de wereld van morgen.

Nieuw Utrechts Toneel - Naar de maan of naar de haaien

Met een bizar netwerk aan slides, diagrammen, illustraties en tabellen onthult Michiel Lieuwma zijn even briljante als absurde toekomstscenario’s. Maak je op voor een satirische, onstuimige tocht door de diepste krochten van de PowerPoint. Weten wij de menselijke soort te redden of is de ondergang reeds onvermijdelijk?

De voorstellingen van Nieuw Utrechts Toneel vormen samen een route. Kijk om het totaalpakket te boeken op www.oerol.nl/nl/routes

Blijf op de hoogte
Meld je aan voor de nieuwsbrief