In het Anne Frank Huis is vanaf 3 juli de nieuwe tentoonstelling ‘Een kamer vol dromen’ te zien. De plaatjes en ansichtkaarten die Anne Frank op de wanden van haar kamertje plakte, staan in deze tentoonstelling centraal. Op het eerste gezicht lijken ze niet meer dan een bonte verzameling, maar de afbeeldingen vertellen een verhaal: ze geven een beeld van Annes leven, haar dromen en haar veranderende interesses tijdens de onderduik.
Al voor de onderduikperiode begint Anne met het verzamelen van filmsterrenplaatjes en ansichtkaarten. Deze verzameling gaat mee van het Merwedeplein naar het Achterhuis. In haar dagboek schrijft Anne op 11 juli 1942 hierover: ‘Ons kamertje was met die strakke muren tot nu toe erg kaal; dankzij vader die m'n hele prentbriefkaarten en filmster verzameling van tevoren al meegenomen had, heb ik met een lijmpot en kwast de hele muur bestreken en van de kamer één plaatje gemaakt. Daardoor ziet het er veel vrolijker uit.’
Plaatjes overgeplakt
Anne besteedt veel tijd aan haar verzameling. Ze breidt deze uit met nieuwe plaatjes, uit tijdschriften die ze van de helpers krijgt. Ze haalt afbeeldingen van de muur, voegt nieuwe toe of plakt ze over elkaar heen. Via speciale ‘lenticulaire drukken’, een druktechniek die zorgt voor een uniek 3D effect, zijn die plaatjes onder de plaatjes zichtbaar. De plaatjes geven Annes ontwikkeling en veranderende interesses tijdens de onderduik weer. Naast cinema en koningshuizen krijgt kunstgeschiedenis haar belangstelling, zo getuige onder andere de afbeeldingen van een werk van Rembrandt en de Pietà van Michelangelo.
In de tentoonstelling kunnen bezoekers via een groot interactief touchscreen 360-graden om zich heen kijken in Annes kamertje en inzoomen op een aantal plaatjes, die zijn voorzien van achtergrondinformatie. De tentoonstelling is aan het eind van de museale route in het Anne Frank Huis opgesteld, volgend op het Achterhuis en de dagboekzaal. De originele plaatjes zijn nog altijd in Annes kamertje in het Achterhuis te zien.