Tentoonstelling Jean-François Millet naar Van Gogh Museum

Normal millet
Afbeelding: Van Gogh Museum

De Franse kunstenaar Jean-François Millet (1814-1875) wordt doorgaans gezien als een van de belangrijkste schilders van de School van Barbizon, maar minder bekend is dat hij een enorme impact op vele generaties kunstenaars heeft gehad. De tentoonstelling Jean-François Millet. Zaaier van de moderne kunst laat zien hoe vooruitstrevend het werk van Millet was voor zijn tijd en hoe belangrijk hij daarmee is geweest voor moderne kunstenaars als Vincent van Gogh, Claude Monet, Winslow Homer en Salvador Dalí. Het is de eerste tentoonstelling die zich expliciet richt op hoe de moderniteit van het werk van Millet internationaal invloed heeft gehad.

Boerenschilder

Jean-François Millet verbeeldde alledaagse onderwerpen van het boerenleven op een poëtische en empathische manier en stelde de relatie tussen mens en natuur centraal. Niet eerder was het boerenbestaan zo monumentaal en vol eerbied opgetekend. Millet richtte zich niet op de industrialisatie en verstedelijking als tekenen van de moderne tijd, maar juist op het harde plattelandsleven. Met zijn diepgaande begrip voor het boerenbestaan en zijn radicale schildertechniek werd hij als tegendraads ervaren. Hij ontving tijdens zijn leven dan ook vaak kritiek, maar zijn vooruitstrevende aanpak had een grote impact op generaties kunstenaars.

Inspiratie voor generaties kunstenaars

Latere kunstenaars waardeerden niet alleen zijn boerenthema’s, maar ook zijn tegenwoordig minder bekende werken van naakten en landschappen. Eveneens bewonderden ze Millet vanwege zijn anti-academische werkwijze, inventieve techniek en materiaalgebruik. Tot in de twintigste eeuw strekte Millets faam zich uit van Europa tot aan Amerika en Rusland en vormde hij een inspiratiebron voor kunstenaars als Vincent van Gogh, Georges Seurat, Paul Cézanne, Edgar Degas, Camille Pissarro, Claude Monet, Winslow Homer, Paula Modersohn-Becker, Edvard Munch en Salvador Dalí.

Zo was Millet een artistieke held voor Vincent van Gogh, die verschillende onderwerpen van Millet overnam, zoals De zaaier. Van Gogh schilderde zelfs een opmerkelijke reeks van 20 ‘kopieën’ naar het werk van Millet in het laatste jaar van zijn leven.

In Jean-François Millet. Zaaier van de moderne kunst worden schilderijen, tekeningen en pastels van Millet in de context geplaatst van een groot aantal internationale avant-garde kunstenaars uit de negentiende en vroege twintigste eeuw, die door de Franse schilder geïnspireerd werden.

Jean-François Millet. Zaaier van de moderne kunst is een samenwerking tussen het Saint Louis Art Museum en het Van Gogh Museum.

Millet en de Haagse School in De Mesdag Collectie

Vrijwel gelijktijdig vindt in De Mesdag Collectie in Den Haag de tentoonstelling Jean-François Millet en de Haagse School plaats (13 september 2019 t/m 5 januari 2020), waarin de inspiratie van Millet op de kunstenaars van de Haagse School, zoals Jozef Israëls, Anton Mauve en Willem Roelofs, in beeld wordt gebracht.

Dit artikel verscheen eerst op Mokum.nu
Blijf op de hoogte
Meld je aan voor de nieuwsbrief