Theatermaker Mokhallad Rasem presenteert Arabisch gesproken voorstelling in Grand Theatre

Normal vde 1506
Afbeelding: Mokhallad Rasem

Theatermaker Mokhallad Rasem presenteert op zaterdag 8 februari in Grand Theatre zijn solovoorstelling ‘Dagboek van een leeg bed / (مذكرات السرير الفارغ)’. Bezoekers worden meegenomen in een bewogen levensverhaal. Rasem maakte de oorlog in Irak mee, doorkruisde als vluchteling Europa en vroeg asiel aan in België. Daar bouwde hij als theatermaker aan een nieuw leven. Met ‘Dagboek van een leeg bed / (مذكرات السرير الفارغ)’ brengt hij een persoonlijke vertelling, gebaseerd op twintig jaar notities. Hij doet dat in het Arabisch, zijn moedertaal. De voorstelling is voorzien van Nederlandse boventitels.

Dozen vol herinneringen

Theatermaker Mokhallad Rasem noteert dagelijks beelden die hem in zijn dromen verschijnen, herinneringen die opduiken en indrukken die vanuit de dagelijkse werkelijkheid zijn verbeelding binnen tuimelen. In de voorstelling ‘Dagboek van een leeg bed / (مذكرات السرير الفارغ)’ verwoordt hij tussen een leeg bed en dozen vol herinneringen diepzinnige gedachten, heftige emoties, verstilde observaties en verrassende fantasieën. En dat alles voor het eerst in zijn moedertaal, het Arabisch. Het is een poëtische uitnodiging om na te denken over het verglijden van de tijd, over afstand en intimiteit, over afscheid moeten nemen en weer opnieuw beginnen.

“Dagboek van een leeg bed is een intimistische, poëtische vertelling in woord, beeld en klank, persoonlijk én universeel.“ – Theaterkrant

Over Mokhallad Rasem

Mokhallad Rasem (1981) is acteur en regisseur, geboren en opgeleid in Bagdad. De oorlog in Irak geeft zijn leven een andere wending en sinds 2005 woont en werkt hij in België. Zijn theaterwerk is flitsend en fysiek, associatief en fragmentarisch opgebouwd, helder en beeldend in zijn ideeën. Een nieuwe stem in het theaterlandschap. Sinds 1 januari 2013 is hij verbonden aan het Antwerpse Toneelhuis.

Februari in Grand Theatre

Grand Theatre nodigt in februari een aantal theatermakers, waaronder Mokhallad Rasem, uit die zichzelf durven blootgeven en hun diepste zielenroerselen met bezoekers delen. Ze maken hun persoonlijke verhaal universeel en zeggen er iets mee over onze gezamenlijke wereld.

Dit artikel verscheen eerst op Stadjer.nu
Blijf op de hoogte
Meld je aan voor de nieuwsbrief