Van Gogh Museum wint Brand Story Award voor Van Gogh belicht: de brieven

Normal van gogh belicht akwasi
Afbeelding: Van Gogh Museum

Amsterdam - Het Van Gogh Museum heeft op de Dutch Podcast Awards Show van BNR Nieuwsradio de Brand Story Award gewonnen voor Van Gogh belicht: de brieven - een podcastserie waarmee het museum de beroemde brieven van Vincent van Gogh in de schijnwerpers zet. Bekende Nederlandere acteurs, schrijvers en muzikanten lezen de ruim 120 jaar oude brieven voor en vertellen wat hen hierin persoonlijk raakt. Voorlezers zijn Adriaan van Dis, Loes Luca, Kees van Kooten, Akwasi, Nazmiye Oral, Lucky Fonz III, Ellen Deckwitz, Janne Schra en Ted van Lieshout.

Milou Halbesma (directeur Publiekszaken Van Gogh Museum): ‘Van Gogh was niet alleen een kunstenaar, maar ook een groot briefschrijver. Er is enorm veel interesse in zijn brieven, dus wij hebben ze voor een groot publiek toegankelijk gemaakt. Via onze podcastserie kan het Nederlands publiek de brieven zich echt eigen maken en Vincent nog beter leren kennen.’

Halbesma: ‘Het Van Gogh Museum bezit het leeuwendeel van de brieven – meer dan 800 – die Vincent van Gogh schreef, voornamelijk aan zijn broer Theo. De brieven zijn een belangrijke bron om Van Gogh beter te begrijpen, als kunstenaar en als mens. Hij schreef niet alleen over zijn schilderijen en wat hij wil bereiken als kunstenaar, maar ook over zijn visie op leven en dood, zijn worsteling met eenzaamheid en zijn behoefte aan liefde en verbintenis. Dat zijn onderwerpen waar iedereen zich mee kan identificeren, ze hebben nog steeds een enorme relevantie.’

Op vangoghmuseum.nl/podcast kan de podcastserie Van Gogh belicht: De brieven beluisterd worden. De serie - gemaakt door Radiomakers Desmet - is ook beschikbaar via iTunes, Spotify en SoundCloud.

Dutch Podcast Awards

De Brand Story Award wordt uitgereikt aan de podcast die het beste een verhaal van een bedrijf vertelt. Andere genomineerde podcasts waren: Wim Lex podcast (Dept), Bezeten van Eten (Albert Heijn), Vallen en opstaan (KPN) en Money2020 (ING). Met de Dutch Podcast Awards wil BNR het medium podcast en vooral de vele makers een extra stimulans geven. Anno 2019 luisteren ruim 2,2 miljoen Nederlanders naar podcasts.

Blijf op de hoogte
Meld je aan voor de nieuwsbrief