Verlangen naar Mekka Special in Tropenmuseum Amsterdam

Normal campagnebeeld uitsnede 01  c desirevandenberg
Afbeelding: Desire van den Berg
De tentoonstelling Verlangen naar Mekka in het Tropenmuseum geeft een uniek inzicht in de hadj, de belangrijkste islamitische bedevaart. Tijdens de special op zondag 16 juni staan we langer stil bij verschillende achtergronden rondom een van de grootste religieuze, spirituele en culturele fenomenen ter wereld. Verwacht persoonlijke verhalen, gesprekken en muziek. Van vragen die je nooit eerder hardop kon stellen tot meer kritische vragen over de rol van de Nederlandse overheid tot vragen over de afweging om wel of niet op hadj gaan. 
 
Talk & gesprek | Onderweg naar Mekka: Op de fiets met de Deen Travellers
Vrienden Rudy van der Aar en Mohammed Kechouh maakten op een houten fiets samen een pelgrimstocht naar Mekka. Voor beiden zowel een persoonlijke zoektocht alsook een manier om aandacht te vragen voor duurzaamheid. Duizenden thuisblijvers volgden via Facebook hun avontuurlijke reis. Kechouh: "Als je moeite doet, is het zoeter als je iets bereikt’’. Wat maakten zij mee? En wat zij willen bereiken met de Green Deen beweging die de islam (opnieuw) verbindt met duurzaamheid?
11.30 – 12.30 uur | Subtropen
 
Live interview Show | Terug uit Mekka
Een live interview met televisiekok Mounir Toub (24Kitchen) en voormalig presentatrice Jihad Alariachi (Meiden van Halal) over hun ervaring in Mekka door hoogleraar in de hedendaagse Islam Marjo Buitelaar.
13.00 – 14.00 uur | Subtropen
 
Inhoudelijk gesprek | Vijf zuilen… maar hoe dan?
De vraagbaak over de islam in het leven van vandaag. Iedere tijd roept nieuwe vragen op over het geloof. Online, in de moskee en bij je ouders of vrienden kom je niet altijd verder. Grijp daarom nu je kans om jouw vragen over de islam en de hadj door een panel van experts te reflecteren. Een inhoudelijk gesprek, in samenwerking met Su-Shi, over praktische vertalingen en persoonlijke ervaringen. Hoe ga je als vrouw om met opvattingen rondom de islam? Hoe ga je om met de verplichtingen zoals de hadj? Met o.a. islamoloog Anne Dijk, filosoof Kamel Essabane, humanist en islamexpert Enis Odaci en moderator Esmaa Alariachi (Meiden van Halal).
14.30 – 15.30 uur | Subtropen
 
Talk & gesprek | Kolonialisme & de hadj door Mirjam Shatanawi
Heeft Nederland een hadjfobie? Wie de geschiedenis bekijkt ontdekt dat in de koloniale tijd een enorme angst voor de hadj bestond. In de tijd dat Nederland heerste in Indonesië, het land met de meeste moslims, werd er veel gedaan om te voorkomen dat moslims op hadj gingen. Mirjam Shatanawi, docent Reinwardt Academie en tot 2018 conservator Midden-Oosten Tropenmuseum, vertelt hier meer over.
11.00 – 12.00 uur | Studio
 
Muzikale vertelling | de Hadj
Vanuit verschillende godsdiensten, landen en culturen is gezongen over de Hadj. Onder andere door Umm Kulthum. Twee zangers en een ensemble brengen dit ten gehore. Ze vertellen losjes over de geschiedenis waarbij de Hadj en verlangen als het uitgangspunt gelden. Met oa. Nawras al Taky en Shaza Hayek.
14.00 - 14.30 uur | Lichthal
 
Optreden | Salah Edinne Mesbah & Amsterdam Andalusian Orchestra
Salah Edinne Mesbah & Amsterdam Andalusisch Orkest lanceren hun spiritueel album Mystic Mirrors: een spiegeling aan de hadj. Dit album gaat over een spirituele muzikale reis van Al Andalus naar hedendaagse Oosterse klanken.
3 optredens á 15 minuten: 15.00, 15.45 en 16.30 uur | Lichthal
 
Dit artikel verscheen eerst op Mokum.nu
Blijf op de hoogte
Meld je aan voor de nieuwsbrief