Vuurdoop DOCSFAIR International Film Festival in Nederlandse documentary scene

Normal 956
Afbeelding: DOCSFAIR

Sassenheim, 13 november 2019 - Met de komst van het DOCSFAIR International Film Festival dat op vrijdag 22 november aanstaande in Amsterdam wordt gehouden, is Nederland een filmfestival rijker. Het DOCSFAIR International Film Festival omvat een reeks documentaires van eigen bodem waarbij in grote en kleine documentaires sociale issues en onderzoeksjournalistiek samenkomen.

Jean-Jacques van Bemmel, founding father van het DOCSFAIR International Film Festival dat dit jaar met het International Documentary Filmfestival Amsterdam (IDFA) samenvalt, over de vuurdoop van zijn festival: "Het DOCSFAIR International Film Festival wordt mogelijk in een adem genoemd met het IDFA, maar er zijn duidelijke verschillen. Zo zijn alle reportages tijdens het DOCSFAIR International Film Festival 100% Nederlandse producties. Neem als voorbeeld de documentaire The Unseen Collection waarin het leven van Valentino Zagatti, zijn wereldberoemde whiskycollectie, zijn blindheid en de opgebouwde band met Michel Kappen van Scotch Whisky International wordt opgebouwd. De collectie van de heer Zagatti van bijna 3.000 flessen die in 2015 wordt verkocht aan de Sassenheimse ondernemer Michel Kappen, wordt in mijn ogen op een prachtige wijze in deze documentatie weergegeven."

The Unseen Valentino Zagatti Collection: the never-ending story

Voor Scotch Whisky International is het de eerste keer dat het bedrijf op het witte doek te zien is. CEO Michel Kappen: “Het is ongelooflijk wat deze, door ons in 2015 aangekochte whiskyflessencollectie teweeg heeft gebracht. Nadat de flessen in Sassenheim waren aangekomen, hebben we de voormalige eigenaar Valentino Zagatti toegezegd een museum in zijn naam op te zetten. Eind november zullen we ook een naslagwerk van maar liefst 1.500 pagina’s introduceren waarin de gehele collectie is vastgelegd. Een documentaire over de totstandkoming van een bijzondere vriendschap waarin een whiskycollectie het middelpunt vormt: dit alles had ik een paar jaar geleden niet kunnen bevroeden.”

Los van The Unseen Collection zijn tijdens het DOCSFAIR International Film Festival onder meer ook de volgende documentaires te zien: Human in Oil (over de onthulling van nieuwe waarheden achter de palmindustrie die het nieuws nooit eerder heeft getoond), I have a dream (hoe muziek het leven van twee meisjes met de diagnose autisme heeft veranderd), Eyeopener (het leven door de ogen van blinden) en Bodemloos (over destructieve landbouwmethoden die door overheden niet gehoord willen worden).

Dit artikel verscheen eerst op Mokum.nu
Blijf op de hoogte
Meld je aan voor de nieuwsbrief