Wereldpremière Hugues Dufourt: Amstel Quartet brengt nieuw werk ten gehore in de Waalse Kerk

Normal waal 2
Afbeelding: Wikimedia

Amsterdam, 20 November 2019 - Exact vijfentwintig jaar nadat componist Hugues Dufourt zijn eerste saxofoonkwartet Quatuor de Saxophones uitbracht, klinkt er op 7 december in de Waalse Kerk weer een nieuw saxofoonwerk van zijn hand: Les courants polyphoniques d’après Klee. Amsterdams ensemble Amstel Quartet zal de nieuwe compositie ten gehore brengen, in combinatie met werk van componisten waar menig liefhebber v

De inmiddels 76-jarige Hugues Dufourt (1943) kan gerekend worden tot de grootheden van de hedendaagse muziek. Hij vergaarde wereldfaam als pionier binnen de spectrale muziek, met traag evoluerende composities die ondanks hun complexiteit toch altijd een gevoelige snaar weten te raken. Na het horen van Amstel Quartets eerdere opname van zijn Quatuor de Saxophones, stemde hij in 2017 enthousiast in met hun aanvraag voor een nieuw saxofoonkwartet en toonde zich meer dan betrokken bij het repetitieproces.

Het avondvullende programma dat om de première is gebouwd bestaat uit andere bekende minimalistische werken, repertoire dat bij pleitbezorger Amstel Quartet als geen ander in de vingers zit. Classical Zen, aldus de naam van het programma, brengt zowel de legendarische soundtrack Mishima van Philip Glass als het welbekende Harmony of the Spheres van Joep Franssens naar de planken. Saxofoonkwartet Four5 van ras vernieuwer John Cage bijt het spits af.

‘Classical Zen’ van Amstel Quartet, inclusief de wereldpremière van Hugues Dufourts ‘Les courants polyphoniques d’apres Klee’, is nu in de verkoop. Kaartjes zijn te koop via dewaalsekerk.nl, via Eventbrite of aan de deur van de Waalse Kerk.

an minimal music ook van zal watertanden: Philip Glass, Joep Franssens en John Cage.

Dit artikel verscheen eerst op Mokum.nu
Blijf op de hoogte
Meld je aan voor de nieuwsbrief