What a Genderful World & Sabi Suriname in het Tropenmuseum

Normal sabi
Afbeelding: ShotbyMarv

Wat is er de komende tijd te doen in het Tropenmuseum? Welke tentoonstelling mag je niet missen en welke evenementen staan er op stapel?

TENTOONSTELLINGEN

What a Genderful World, t/m 23 augustus 2020

Gender is een hot topic: gendervrije wc’s, NS met ‘beste reizigers’ en de HEMA zonder jongens- of meisje labels. Maar wist je ook dat wat wij als mannelijk of vrouwelijk zien grotendeels cultureel bepaald is? In een festival-achtige setting duik je in de wereld van gender en ontdek je hoe dit wereldwijd geuit en beleefd wordt. Lees hier meer.

Sabi Suriname, tot 2023

Diep onder het Tropenmuseum, op verdieping -7 in het Surinamedepot, is een tot nu toe onbekende wereld ontdekt. Een wereld vol pratende voorwerpen, die zich alleen opent voor kinderen. Zonder kinderen blijft deze wereld gesloten. Aan de hand van dit verhaal worden kinderen van 6 t/m 13 jaar meegenomen in Sabi Suriname van Tropenmuseum Junior. Lees hier meer.

Verlangen naar Mekka, tot en met 12 januari 2020

Verlangen naar Mekka geeft een uniek inzicht in een van de grootste religieuze, spirituele en culturele fenomenen ter wereld. Wat is de aantrekkingskracht van dit bedevaartsoord? Aan de hand van de bijzondere Islamitische collectie, een VR-beleving en persoonlijke verhalen van Nederlandse pelgrims neemt deze tentoonstelling je mee naar een van de heiligste plekken op aarde. Lees hier meer.

Things That Matter, semipermanent

Wat neemt iemand op de vlucht mee om zich thuis te voelen? En hoe laten mensen met kleding zien dat ze trots zijn op hun wortels? Things That Matter is een nieuwe tentoonstelling over belangrijke dingen en het belang van dingen: voorwerpen van grote persoonlijke betekenis die tegelijkertijd nauw verbonden zijn met tien maatschappelijke onderwerpen van vandaag, zoals migratie en afkomst. Lees hier meer.

Heden van het Slavernijverleden, semipermanent

Maak kennis met actuele erfenissen van slavernij en kolonialisme in Nederland. Slavernij en de verhalen van de tot slaaf gemaakten maken deel uit van een gezamenlijk, door zwart en wit gedeeld verleden. Lees hier meer.

EVENEMENTEN

Oma Rosa komt op bezoek! – voorleesochtend, zondagen in november
Theatermaakster Irene de Bruin neemt je mee naar het Mexicaanse feest Dia de Muertos, de dag van de doden. Samen help je mee met het klaarmaken van de welkomtafel voor oma Rosa en gaan we op reis naar het dorp van oma, waar vrolijke skeletjes feestvieren. Luister naar haar verhalen, zing mee met de liedjes en leer dansen op de lievelingsmuziek van oma Rosa. Lees hier meer.

Feest! Wereldwijd - Día de muertos, op zaterdag en zondag in november

Herdenk de overledenen en feest mee tijdens Dia de Muertos, de dag van de doden. Een feest dat op 1 en 2 november wordt gevierd door Mexicanen over de hele wereld. Op deze dagen bouwen familie en vrienden een altaar, versieren ze het kerkhof en gaan feestelijk dineren. Wil jij weten waarom? Kom naar de tentoonstelling FEEST! Wereldwijd en beleef Dia de Muertos. Maak je eigen herinneringsdoosje voor iemand die er niet meer is. Waar hield diegene van? Van lekker eten of had diegene een bijzondere hobby? Tijdens Dia de Muertos herdenken we de overledenen en komen we meer te weten over de gebruiken van dit bijzondere feest. Lees hier meer.

Buurtsalon Festival - zaterdag 16 november

Op zaterdag 16 november staat het Tropenmuseum in het teken van Amsterdam-Oost en openen wij onze deuren voor de grootste samenwerking met de buurt. Samen met onze buurtbewoners organiseren we een bruisend festival waarin de diversiteit aan verhalen, talenten, creativiteit en geschiedenissen van buurtbewoners in Amsterdam-Oost worden gedeeld en gevierd. Lees hier meer.

Ongemakkelijke gesprekken: Gendervrij, iedereen blij? 17 november

In de What a Genderful World ontdek je hoe gender door de eeuwen heen door verschillende groepen, culturen en samenlevingen wordt beleefd. Dit roept vragen op. Want wat is eigenlijk mannelijk of vrouwelijk en welke vele gender oriëntaties en uitingen zijn er nog meer? Discussies lopen soms dan ook hoog op. Want zouden we kinderen gendervrij moeten opvoeden? Is het een goed idee als alleen gendervrij speelgoed wordt toegestaan? Ben je voor een verbod op reclames die stereotype beeldvorming over mannen en vrouwen bevestigen? En heb ook jij al eens een stevig potje gediscussieerd over gendervrije wc’s? Dit ongemakkelijke gesprek is geen debat. Het is wel een actief en vooral eerlijk gesprek waarin iedereen een gelijke stem heeft. Dit is je kans om maatschappelijke twistpunten rondom gender open met anderen te bespreken. Het gesprek is voorbereid door o.a. Lotte van den Berg en Mounir Samuel. Performance van Sheralynn Adriaansz en Charmaine Noten. Lees hier meer.

Dit artikel verscheen eerst op Mokum.nu
Blijf op de hoogte
Meld je aan voor de nieuwsbrief