Youseum opent haar deuren in Amsterdam

Normal 2207
Afbeelding: Youseum

Op 8 november, dag één van de Week van de Mediawijsheid 2019, opent Youseum officieel haar deuren aan de Weesperzijde 150 in Amsterdam. Youseum is een plek anders dan alle andere Instagram-musea tot nu toe. Hier word je uitgedaagd kritisch na te denken over het belang van jezelf als middelpunt van je eigen social-media feed. Door het uploaden van jouw foto op de website van Youseum, speel jij eenmaal in het museum de hoofdrol in een interactieve museum-tour. Zo ervaar je hoe het is om te verdrinken in je eigen populariteit, loop je door een heuse 'likes-factory' en krijg je een een oneindige dosis van jezelf in de grootste infinity-room die je ooit gezien hebt. Alles voor de meeste unieke social media experience die je ooit hebt gehad en de beste instagrammable selfies. Met niemand minder dan you - jij dus - als stralend middelpunt. Als kers op de taart koop je na afloop in de museumwinkel producten waar je zelf op staat. Wat de impact is van zoveel zelfliefde? Het is helemaal aan jou om daar over te oordelen en dat te laten zien aan jouw eigen trouwe volgers.

Beauty with a message

Zonder jou heeft Youseum geen bestaansrecht. In dit museum wordt jouw bestaan uitbundig gevierd en in de spotlight gezet. Maar ben jij eigenlijk wel zo belangrijk dat jij áltijd in het middelpunt moet staan? In een ruimte waar je letterlijk dreigt te verdrinken in je eigen likes moet je je wel afvragen hoe het aantal likes invloed heeft op jouw offline leven. Als je moet kiezen tussen een foto van jezelf op een hagelwit strand met wuivende palmbomen óf een strand bezaaid met plastic afval om aandacht te krijgen voor het werk van The Plastic Soep Foundation…. Ga je dan voor de perfect esthetische selfie of kies je ervoor om iets anders onder de aandacht te brengen? Onder de noemer 'Beauty with a Message' laat Youseum je op een creatieve en speelse manier kritisch nadenken over je eigen virtuele bestaan en maak je een kunstzinnige ontdekkingstocht langs belangrijke maatschappelijke thema’s zoals feminisme, plastic waste en LGBTQ+.

De Week van de Mediawijsheid

Niet geheel toevallig start op de dag dat Youseum haar deuren opent, ook de tiende editie van de Week van de Mediawijsheid (8 t/m 15 november 2019) een initiatief van Netwerk Mediawijsheid en partner van Youseum. Mary Berkhout-Nio, Programmadirecteur Netwerk Mediawijsheid : “In onze maatschappij is het steeds belangrijker dat we nadenken over hoe we media inzetten en hoe we er zelf mee omgaan. Youseum laat mooi zien dat een goede dosis zelfreflectie daar een belangrijke rol in speelt.”

Dit artikel verscheen eerst op Mokum.nu
Blijf op de hoogte
Meld je aan voor de nieuwsbrief